مراسمات استان کردستان
پرت کردن تخم مرغ
این بازی در زبان کردی (شه ره هیلکه ) میباشد .شه ره بعه معنای پرت کردن و هیلکه به معنای تخم مرغ است .این بازی در شهرستان بانه بیشتر برگزار میشود .
این مراسم در فصل بهار و درایام نوروز برگزار میشود و برای ابراز شادی و جشن و سرور و خیر و برکت مردم رسم دارند این بازی را انجام دهند .
در شهرستان سنندج رسم است که تخم مرغ هارا به سمت یکدیگر پرت می کنند و آن کسی که تخم مرغش شکست باید بقیه تخم مرغ ها را به طرف مقابل بدهد و این شیوه به صورت زنجیر وار ادامه دارد . اگر گروهی انجام شود باید آن کسی که تخم مرغ اش شکسته شود بقیه تخم مرغ های خود را بر زمین میگذاشت ، این بازی آنقدر ادامه دارد تا یک نفر باقی می ماند و تمام تخم مرغ ها از آن فردی میشد که تخم مرغش نشکسته بود .
دسته گل و خمیر
در استان کردستان رسم بوده مردم در نزدیکی فصل بهار به کوه ها بروند و به همرا خود خمیری که از آرد درست شده میبردند و از گل های کوهستان دسته گلی تهیه می کردند و داخل این خمیر قرا رمیدادند و بر این معتقد بودند که این خمیر و دسته گل را بر سر در منزل خود قرار بدهند ، سالی که می خواهند آغاز کنند سالی پر برکت خواهد بود .و این رسم را در صبحگاه انجام میداند.
شال انداختن
در استان کردستان رسم بود که نزدیک فصل بهار جوانان بر سر پشت بام ها رفته و پارچه یا شالی را در دود کش انداخته تا صاحب خانه برایان اجیل و یا هر هدیه و یا شیرینی در این پارچه قرار میدهد .
مراسم ازدواج
در این روز جهاز عروس را با نواختن دف و دهل و آواز به خانه عروس میبرند و هدایای از طرف خانواده عروس به مادر داماد میدهند .مراسی قبل از عروسی برگزار میشود بنام مراسم حنا بندان که رسم است در خانه عروس برگزار شود ، زنان و در این مراسم دف مینوازند و بر روی دست عروس حنا میگزارند و در خانه داماد مراسم شوگر برگزار میشود و داماد را تا در خانه عروس همراهی می کنند و بعد از رقص و پای کوبی اینبار داماد مهمانان را به انه خود دعوت میکند و تا صبح به جشن میپردازند .
هنگامی که عروس وارد میشود بر سر عروس نقل و سکه و یا داماد به سمت عروس سیب پرتاب میکند( که این نشانه قدرت داماد میباشد ) و باید حتما یکی از سیب ها برسر عروس برخورد کند . مراسم حنا بندان در شب قبل عروسی یا صبح روز عروسی که به (خانه به نان ) معروف است برگزار میشود و درآن دختران دم بخت شرکت دارند .
بعد از عروسی تا سه روز شام و نهار از طرف خانواده عروس به خانه داماد میفرستند و بعد از آن مراسمی که فقط زنان حضور دارند را برای عروس و داماد هدایای می آورند .
در استان کردستان رسم است که یک هفته بعد از مراسم عروسی مردان دور هم جمع شوند تا هدایای را برای عروس وداماد که معمولا پول نقد است جمع آوری کنند که به این مراسم مراسم هفتگی می گویند .
مراسم پیر شالیار
یکی از پیران روحانی آیین زرتشت ، پیر شالیار بوده که در استان کردستان نزد مردم اورامان بسیار عزیز بوده است.این مراسم در روز چهار شنبه و در بهمن ماه که سال روز ازدواج پیر شالیار و در طی سه هفته برگزار میشود ، و رسم است در مراسم پیر شالیار ذبح دام قربانی، دفزنی، نوعی رقص، خوردن آش، و شبنشینی و خواندن شعر و دعا انجام دهند .
در استان کردستان این مراسم هر سال دو بار برگزار میشود . یکی در نیمه بهار و دیگری در نیمه زمستان ، همچنین پیروان این دین کتابی دارند که در آن ضرب المثل بکار رفته مردم عادی به این کتاب حق دسترسی ندارند .
مراسم چهارشنبه سوری
مردم استان کردستان مراسم شب چهارشنبه سوری را از ظهر سه شنبه آخر سال آغاز میکنند.در زبان کردی به کوله چوارشنبه معروف است .در این مراسم مردم استان کردستان لباس های محلی کردی که با رنگهای زیبایی دوخته شده است به جشن گرفتن آواز خواندن و رقص کردی می پردازند و هرچقدر هوا روبه تاریکی میرود اهالی خانه ها هر کدام جاروی قدیمی برداشته و روی ان سکه ای قرار می دهند و آن را آتش میزنند و به بیرون از خانه خود می اندازند و بعد از آن پشت سر خود را اصلا نگاه نمی کنند زیرا بر این معتقد هستند با این کار تمام بلا ها دور میشود .
سمنو پزان
در استان کردستان رسم است که برای حضرت فاطمه (س) سمنو بپزند زیرا مهریه حضرت فاطمه سمنو بوده و این رسم را در پانزده روز انجام میدهند .در این مراسم زنان حضور دارند و همگی به دور سمنو جمع میشوند و میرقصند و عده ای این مراسم را با دعا و روضه خوانی برگزار می کنند .
مراسم قبل از نو روز
ودر استان کردستان رسم است که در شب چهارشنبه سوری آتش روشن نکنند و فقط در اولین شب بهار آتش روشن میکنند این رسم مخصوص مردم کردنشین میباشد و روز اول بهار را جشن میگیرند و بر خلاف دیگر شهر های ایران در این روز آتش بر سر کوها روشن می کنند ، این رسم از داستان کاوه و آهنگر برجای مانده که هنگامی که کاوه بر ضحاک پیروز شد بر فراز کوها آتش روشن کرده اند .
در استان کردستان در شهر سنندج روز قبل از هر عیدی را روزه عرفه مینامند و رسم است به خریدن آجیل ، شیرینی درست کردن سمنو و در خانه های عدس ، گندم یا جو را در ظرفی ریخته و روی آن پارچه ای مرطوب قرار میدهند تا قبل از عید سبز شوند ، همچنین به رنگ کردن تخم مرغ های رنگی میپردازند . در استان کردستان قبل از عید بچه ها به رنگ آمیزی نو روز نامه میپردازند که دارای اشکالی مانند سمنو ، سماور ،تخم مرغ میباشد .
برای نو عروسان ، قبل از عید خونچه ای تهیه می کردند که در آن پارچه های مرقوب ، سیب سرخ ، تخم مرغ رنگ شده ، دستمال ، ماهی ، شیرینی ، شربت ، سمنو قرار میدادند و برای عروس میفرستن .
در شب سال نو بوته های خار دار را جمع کرده و میسوزاندن و اهالی خانه از روی آن میپریدند و غذای مخصوص خورشت پلو و حلوا تهیه می کنند .
مراسم کوسته
یکی از مراسماتی که درعید نوروز در استان کردستان برگزار میشود ، مراسم کوسه یا کوسته گری است که همراه با رقص و ساز و آواز میباشد .این مراسم به مناسبت گرم شدن زمین در فصل بهار انجام میشود . در استان کردستان رسم است که مراسم کوسته گری در ظهر برگزار شود و جوانان و نوجوانان چهره های خود را سیاه و به لباس های خود زنگوله آویزان کنند و به در خانه ها رفته و به رقص و شادی بپردازند تا صاحب خانه را خوشنود کنند و از آن هدیه بگیرند و در آخر شب همه به دور آتش جمع شده و جشن میگیرند .
مراسم میرمیرین یا امیربهادری
در استان کردستان از روزگاران قدیم رسم بوده رفتار پادشاهان خود را به حالت نمایش نشان دهدند .
این مراسم در اوایل فصل بهار و در مراسمات نوروز برگزار میشود که به میرمیرین و یا امیر بهادری که یکی از پادشاهان یا حاکم استان کردستان بوده است
ثبت دیدگاه